Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Hallgatói élet a Miskolci Egyetemen

A tanulás mellett érdekes, fontos és különleges eseményeken vehetnek részt a diákok. Néhányat kiemelünk ízelítőként.

 

Sportnap

Vagy úgy is mondhatjuk: a Kihívás Napja! Szeptemberben a már szokásosnak mondható kispályás labdarúgás, asztalitenisz, strandröplabda, tollas, darts és csocsó mellett meglepetés is várja a hallgatókat. Sport, verseny, kikapcsolódás és főzés! Garantált szórakozás!

Bővebben >>

 

Gólyabál

Minden évben van benne valami különlegesség azonkívül, hogy hagyományosan az elsőéves hallgatók ezen az eseményen teszik le az esküt. Volt már gólyabál különböző színekben, legutóbb a ’Hollywood: sztárok, filmek, csillogás’ jegyében rendeztünk meg.

Bővebben >>

Fotók >> 

 

Gólyatábor

A Miskolci Egyetemen a gólyatábornak is külön neve van a selmeci hagyományokat követve: BALEK7. Az újonnan felvett hallgatók ezekben a napokban ismerik meg a campust, az egyetemet, a felsőbb éveseket és egymást.

Bővebben >> 

Fotók >> 

 

Miskolci Egyetemi Napok (MEN) 

A Miskolci Egyetemi Napok az egyetemi tanév zárórendezvénye. Egy egész héten át tartó fieszta: verseny a Miskolci Egyetem karai között, kampánnyal kísért diákrektor-választás és versenyszámként a hagyományos csilletolás. A hetet lezáró fesztiválra, a MEN-re több tízezer látogató érkezik nemcsak az egyetemről, hanem az egész országból. Koncertek és jó hangulat! A végzett miskolci egyetemisták is visszatérő vendégek!

 

Selmeci hagyományok

A Miskolci Egyetem elődintézménye az 1735-ben Selmecbányán alapított bányászati-kohászati tanintézet, ahol a világon elsőként oktattak felsőfokú bányászati-kohászati ismereteket. Az iskolát 1762-ben emelte akadémiai szintű felsőoktatási tanintézménnyé Mária Terézia magyar királynő, Ausztria uralkodó főhercegnője.

A Bergakademie számos diákszokás bölcsője volt, amelyek az évszázadok folyamán hagyománnyá váltak. Ezeket nevezzük a Miskolci Egyetemen selmeci hagyományoknak, amelyek 2014-ben bekerültek az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségébe. Az egyetemi diákéletben máig őrzött selmeci hagyományokról bővebben itt olvashatsz >>

Az elsőéves hallgatók a hagyományok alapján Pogányok, akik oktatás és vizsga után viselhetik a Balek nevet. Az "alapszigorlatok" letételével lesz a hallgató Firma, hogy aztán Isteni Fényben Tündöklő Dicső Firma, a végzés után pedig Veterán lehessen.

A hagyományok fénypontjai a szakestélyek, egy-egy kar vagy szak vidám összejövetelei, amelyeket azonban csak szigorú keretek között lehet lefolytatni. Minden szakestélynek házirendje van, amely minden résztvevőre kötelező érvényű. Szakestélyen keresztelik meg a Balekokat, avatják a Firmákat, a végzősök, azaz a Valétálók szalagját, gyűrűjét és a hagyományos kupákat, korsókat. A Nótabírók, Cantuspraesesek intonálják a hagyományok savát-borsát adó selmeci diákdalokat.

Ki gondolta volna, hogy a középiskolai ballagáson énekelt dalok közül sok Selmecbányáról származik?

A selmeci hagyományokat ápolva a Miskolci Egyetem végzős hallgatói szalamanderrel, esti fáklyás felvonulással búcsúznak Miskolc városától.

Fotók>>