Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

 

Az észak-magyarországi régió legszélesebb oktatási kínálata

Anyag- és VegyészmérnökiÁllam- és JogtudományiGépészmérnöki és InformatikaiMűszaki Föld- és Környezettudományi
Bölcsészet- és Társadalomtudományi Egészségtudományi Gazdaságtudományi • Zeneművészeti

 

A legszínesebb és legszélesebb képzési paletta – ezt nyújtja a legfrissebb kutatási eredményekre és legmodernebb technológiákra alapozó kurzusaival az évszázados hagyományait ápoló Miskolci Egyetem.

Tudományterületek, képzések

Alapképzéseket, osztatlan képzéseket, mesterképzéseket, felsőoktatási szakképzéseket és szakirányú továbbképzéseket kínál műszaki, földtudományi, környezetvédelmi, anyagtudományi, vegyészmérnöki, informatikai, gazdaságtudományi, jogtudományi, bölcsészettudományi, társadalomtudományi, pedagógiai, egészségtudományi, valamint zeneművészeti szakterületen.

Hallgatóink a naprakész kutatási eredmények és a legmodernebb technológiák megismerésével versenyképes tudást szerezhetnek. Versenyekbe, szakkollégiumi tevékenységekbe, kutatómunkákba, vállalati, valamint hazai és uniós projektekbe kapcsolódhatnak be a tanulmányaik folyamán.

Gyakorlattal „élesben”

Az elméleti oktatás mellett gyakorlatorientált képzések sorát kínáljuk szinte valamennyi tudományterületen, aminek köszönhetően hallgatóink a diplomaszerzést követően rövid időn belül el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon.

A Miskolci Egyetemen közel tíz éve óta folyik duális rendszerű képzés. Diákjaink a gyakorlati tudást és tapasztalatot vállalati partnereinknél, a régió fontos és elismert cégeinél, stratégiai nagyvállalatainál, kis- és középvállalkozásainál és multinacionális vállalatainál szerezhetik meg. A duális képzés idején a hallgatók a képzés teljes időtartamára fizetést kapnak.

Az elméleti és a gyakorlati képzések sikeresen egészítik ki egymást, így sok esetben a hallgatóink már munkaajánlattal veszik át a diplomájukat.

Közösségben, hagyományokkal

A miskolci és a soproni egyetemek ősét, a Selmecbányán 1735-ben alapított bányászati-kohászati tanintézetet, a ’Bergschule’-t 1762-ben emelte akadémiai szintű felsőoktatási intézménnyé Mária Terézia magyar királynő, Ausztria uralkodó főhercegnője. 2022-ben ünnepeljük a hazai bányászati, kohászati és erdészeti képzés akadémiai szintre emelésének 260. évfordulóját. 

A Miskolc Egyetem kultúráját meghatározzák a selmeci diákhagyományok, kiemelten a szakma tisztelete és szeretete, valamint egymás értékeinek tiszteletben tartása. A selmeci diákhagyományok 2014 óta az UNESCO Nemzeti Szellemi és Kulturális örökség részét képezik.

A Miskolci Egyetem nemcsak a tudás, hanem a közösség campusa is. A közösség tagjaiként fogadjuk az újonnan érkező hallgatóinkat. Már a kezdetekben igyekszünk felmérni tudásukat, és ha szükséges, akkor matematikából, fizikából, kémiából, biológiából és más tárgyból is kiegészítő órákat kínálunk számukra.

A Miskolci Egyetem olyan programokkal, tanácsadásokkal, szolgáltatásokkal is támogatja a hallgatókat, amelyek segítségével megismerhetik és jól érezhetik önmagukat. Egyéni vagy csoportos mentálhigiénés és életvezetési, pszichológiai tanácsadásra jelentkezhetnek. De olyan ’soft skill’ tréningekre is várjuk őket, mint a kommunikációs, a stressz- és konfliktuskezelési, a tanulási hatékonyságot fejlesztő, az önismereti és a karriertervezési tréningek. Ezek a kompetenciák pedig nemcsak „jól mutatnak” az önéletrajzban, de a munkaerőpiacon kimondottan előnyt jelentenek a diplomaszerzést követően.

Karriert is adunk!

A Miskolci Egyetem nemcsak diplomát ad, hanem a karrier lehetőségét is. A régió meghatározó ipari partnereivel dolgozunk együtt képzési és kutatási területeken. Számos nemzetközi projektben veszünk részt, külföldi partnerkapcsolataink vannak szerte a világon. Folyamatosan segítjük hallgatóinkat szakmai-gyakorlati helyek megtalálásában, partnereink támogatásával gyakornoki és álláslehetőségeket hirdetünk. Az évenként megrendezett egyetemi állásbörzéken a hallgatóink közvetlenül is találkozhatnak cégekkel, vállalatokkal, HR-vezetőkkel, toborzásért és kiválasztásért felelős munkaerőpiaci szakemberekkel.

Egyetemi szolgáltatások

A Miskolci Egyetemen vagy közvetlen környezetében több, a fiatalok kényelmét kielégítő szolgáltatás is megtalálható:

szállás – a Miskolci Egyetem Bolyai Kollégiumában és az Uni Hotelben

étkezés – az egyetemi étteremben és büfékben

bevásárlás – a szomszédos szupermarketben

sport – sportdélutánok, sportfoglalkozások a Miskolci Egyetem Sportközpontjában, a Miskolci Egyetemen található Uni-Gymben, a Kemény Dénes Városi Sportuszodában

szórakozás – fesztiválok és zenei programok, kirándulások, angol nyelvű klub, találkozók a nemzetközi hallgatókkal, filmklub, könyvklub, programok az egyetemi klubokban

tanulás – a könyvtárban, a tanulmányi épületekben, számítógépes laboratóriumokban, gyakorlati műhelyekben

közlekedés – rendszeres a tömegközlekedés Miskolc belvárosa, az autóbusz-pályaudvar és a Tiszai pályaudvar között; személyautó-parkolók és kerékpártárolók is találhatóak az Egyetemvárosban

 

A MISKOLCI UNIVERSITAS SZÁMOKBAN

1

   campus

85

hektár terület

29

épület 

135 000

négyzetméter oktatási tér

35

előadóterem

95

tanterem

7

   kollégium (mintegy 2000 férőhely)

8

   kar

99

   alapszak

82

   mesterszak

177

   szakirány

7

   Doktori Iskola

28

   PhD program

 

EGYETEMTÖRTÉNET

1735. – Selmecbányán megalakul a III. Károly magyar király által alapított bányászati-kohászati tanintézet (Bergschule), a Miskolci Egyetem őse

1762. – Mária Terézia királynő akadémiai rangra emeli a tanintézetet (Bergakademie)

1920. – Selmecbányáról Sopronba költözik az intézmény, miután az I. világháborút lezáró békeszerződés következtében Selmecbánya Csehszlovákia része lett

1949. – Miskolcon megalapítják a Nehézipari Műszaki Egyetemet, amely a Sopronból áttelepült Bánya- és Kohómérnöki Karból, valamint a frissen alapított Gépészmérnöki Karból áll

1981. – Elindul a jogászképzés

1987. – Megkezdődik a közgazdász képzés

1992. – Létrejön a Bölcsészettudományi Intézet

1997. – Csatlakozik a Bartók Béla Zeneművészeti Főiskola

2001. – Megalakul az Egészségtudományi Intézet

2021. – Létrejön az Universitas Miskolcinensis Alapítvány, a Miskolci Egyetem egységes működési rendben, 8 karon folytat oktatást

A Miskolci Egyetem történetéről részletesen itt olvashat >>