Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

SZÍVÜNK NAPJA: A MISKOLCI EGYETEM SZÍVÉN VISELI AZ ÉLETMÓDVÁLTÁS NÉPSZERŰSÍTÉSÉT

2022. december 8., 10:45
A Szív Világszövetsége kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját, hogy a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszereire irányítsák. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Miskolci Egyetem is.

A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. A szív és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal, valamint rendszeres szűrővizsgálatokkal. A Szívünk Napján az életmódváltást népszerűsítették hitelesen, megalapozottan, közérthetően.

„Büszkén mondhatom, hogy a vidéki programok közül csupán Zalaegerszeg és Miskolc kapott támogatást a Magyar Kardiológusok Társaságától a Szívünk Napja helyi megvalósításához” – emelte ki Dr. Juhász Eleonóra, a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kar Alkalmazott Egészségtudományok Intézete intézetigazgatója. Mint mondta, egy több állomásból álló interaktív szakmai napot terveztek, amelyen a Miskolci Egyetem egyéb oktatókkal és 20 hallgató bevonásával biztosította a szakmai hozzáértést.

„A felnőtt lakosság körében a halálozások több mint 50 százalékáért felelős az, hogy valakinek van valamilyen szívet, vagy érrendszert érintő betegsége. Ezért szerettük volna felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy mivel és hogyan tehetnek a megelőzésért” – hangsúlyozta ki Palácsik-Makula Zsanett, a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kar Alkalmazott Egészségtudományok Intézete mestertanára. Hozzátette: vérnyomás- és vércukorszintmérés, légzésfunkciós vizsgálat, testösszetétel analízis, állóképességi paraméterek, dietetikai előadások, speciális mozgásprogramok, egyéni szakorvosi tanácsadás várta a programra érkezőket. „Az életmóddal, a saját személyes döntéseinkkel befolyásoljuk az egészségünket” – emelte ki.