Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

FENNTARTHATÓSÁGI CÉLOKÉRT KÖZÖSEN A HAZAI EGYETEMEKKEL

2022. december 19., 14:20
A Miskolci Egyetem és másik tizenhárom magyarországi egyetem részvételével alakult meg a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja, amely célja a jó gyakorlatok egymás közötti megosztása, rendszeres közös akciók szervezése, valamint szorosabb együttműködés kialakítása a fenntarthatósági célokat szolgáló fejlesztések érdekében.

A tizennégy egyetem arra vállalt kötelezettséget, hogy a fenntarthatóság jegyében évente szerveznek közös akciókat, eseményeket, konferenciákat és egyetemek közötti kihívásokat. Ugyanakkor a nemzetközi kapcsolatrendszerükön keresztül is támogatják egymást a résztvevő felsőoktatási intézmények, továbbá lehetőséget teremtenek egymás számára, hogy nemzetközi szakmai fórumokon, eseményeken részt vehessenek.

„Az egyetemek jelenleg vizsgálják azokat a lehetőségeket, területeket, ahol együtt tudnak működni a közeljövőben. A cél a különböző fenntarthatósági problémáknak az együttes vizsgálata és a tapasztalatcsere, az oktatásban pedig közös képzések létrehozása, vagy mostani képzéseknek a kiegészítése. Ez egy jó keretmegállapodás, amit tartalommal kell feltölteni”, részletezte az együttműködésen a MIskolci Egyetem képviselő Dr. Nagy Sándor, a Műszaki Földtudományi Kar intézetigazgatója, egyetemi docens.

Kiemelte: a Miskolci Egyetem intézményi fejlesztési tervében a fenntarthatóságnak kiemelt a szerepe. A Műszaki Földtudományi Karon például a Horizon 2020 és az EIT Raw Materials pályázatok keretében a fenntarthatósági kérdéseket hathatósan vizsgálták. A gyakorlati eredmények tekintetében pedig a Miskolci Egyetem területén zajló látványos építkezés, az európai szintű tudásközpontot említette példaként Dr. Nagy Sándor.

„A Miskolci Egyetem Tudományos Adatelemző Módszertani Központ és Levéltár Nyílt Kutatási Adatforrástárban geotermikus energiával történik majd a fűtés. Az egyetem eltökélt abban, hogy a későbbiekben ezt a fajta korszerűsítést folytatja”, foglalta össze.

https://www.youtube.com/watch?v=tM6-2XBHMJc