Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Szélesre tárta kapuit a Miskolci Egyetem online nyílt napján

2023. január 31., 15:30
Mérnök, jogász, közgazdász, zenész, bölcsész vagy egészségügyi szakember? A Miskolci Egyetem széles körben kínál lehetőséget a személyes elképzelések megvalósítására! A nyolc egyetemi kar képzési kínálatát, a tanulmányi támogatások sokszínűségét, a hallgatók előtt álló karrierutakat, valamint a miskolci Egyetemváros mindennapjait meghatározó a sport- és diákéletet online nyílt napon mutatta be az universitas.

 

A 2023. január 30-án készült adás a Miskolci Egyetem Youtube-csatornáján újra megnézhető. A videó leírásában témakörönként, időkóddal is látható a műsor tartalma, így lehetőség van csak az egyes karok információit megnézni.

 

 

Gyakorlatban hasznosítható tudás

A gyakorlatban hasznosítható tudás és a tehetséggondozás kéz a kézben jár a Miskolci Egyetemen. A képzés sokoldalúságára jellemző, hogy a diákok számára lehetőség nyílik az átjárásra az egyes szakterületek között szinte minden tudományágban. A Miskolcra jelentkező, és itt diplomát szerző hallgatók ennek köszönhetően szélesebb ismertekkel, felkészültebben léphetnek majd ki a munkaerőpiacra – ajánlotta az online nyílt nap hallgatói figyelemébe a virtuális találkozót megnyitó dr. Szilágyi Roland, a Miskolci Egyetem oktatási rektorhelyettese.
A 2023. évi általános felvételi eljárásban történt módosítások kedvező változást hoztak a Miskolci Egyetemre jelentkezők számára. A felvételt nyertek részesei lehetnek majd azoknak a fejlesztéseknek, amelyek oktatási-képzési-kutatási területen tovább emelik az intézmény nemzetközi színvonalát.

Az online nyílt nap adásában, itt >>

Az idei felvételi kínálatról az egyes karok képviselői beszéltek.

Változatos munkakörülmények Alaszkától Új-Zélandig

A 21. század környezetgazdálkodási kihívásaira igyekszik megoldásokat keresni képzéseivel a Műszaki Földtudományi Kar (MFK), amely 3 alapszakot, szakirányú specializációkat és mesterképzéseket egyaránt kínál. „Az ipar igényeinek megfelelő, hasznos tudást kívánunk adni nem egy hiányszakmában, amelyek képviselőit tárt karokkal várja a gazdaság” – emelte ki dr. Szalontai Lajos oktatási-tanulmányi dékánhelyettes, aki a kar oktatási tevékenységéről mondta el a legfontosabbakat. Hangsúlyozta: az alapszakok elvégzése után bármely szakirányban folytatni lehet a karon a tanulmányokat, a választás ebből a szempontból is a hallgatói szabadság része. A lényeg: a műszaki földtudományok változatos és érdekes munkakörülményeket kínálnak a világ bármely részén, ahogy fogalmazott, „Alaszkától Új-Zélandig”.

Az MFK-ról online nyílt nap adásában, itt >>

Anyagok az élet minden területéről

Nincs fejlődés új anyagok nélkül, amik az élet minden területén megjelennek a nanotechnológiától az autóiparig, az energiaellátástól a ruházaton át az egészségügyi felhasználásig. Számos olyan terület van, amelynek mérnöki ismereteit az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar (AVK) nagymúltú és modern képzései alapozzák meg. A Miskolci Egyetem Nyílt napján Lassú Gábor, a SteelTech-Center Hungary igazgatója mutatta be a kart. Alapszakként a többi között az anyagmérnöki és a vegyészmérnöki képzést ajánlotta a leendő hallgatók figyelmébe. Előbbiben a fémtechnológia, a polimer- és kerámiatechnológia és az anyagszemléletű energetikai fejlesztések is szerepelnek, a vegyészmérnökképzés középpontjában pedig természetesen a kémia és a vegyipar kap hangsúlyt, ahol szintén modern és innovatív tudást kapnak a leendő mérnökök.

Az AVK-ról az online nyílt nap adásában, itt >>

Megtanulható működési mechanizmusok

„Aki gyerekkorában szétszedte azt a kisautót, amit ajándékba kapott, bátran jelölje meg a gépészmérnöki alapszakot! Akkor is, ha nem tudta újra összeszerelni. Nem probléma, mert majd itt megtanulja, hogyan működnek ezek a mechanizmusok” - fogalmazott Kapitány Pálma egyetemi tanársegéd, aki a Gépészmérnöki és Informatikai Karról (GÉIK) beszélt az egyetem nyílt napján.
Akik a gépészmérnök és a villamosmérnök szak között nem tudnak dönteni, „tudom javasolni a mechatronikai mérnök alapszakot, mivel mind a két tudományterületet érinti és átfogó képet ad, segít a rendszerszintű gondolkodásban”. Azoknak, akik a gazdasági és a műszaki szakot szeretné kombinálni, annak a műszaki menedzser alapszakot ajánlotta figyelmébe Kapitány Pálma, aki szólt a kar informatikai kínálatáról is.
A duális képzés előnyeiről szólva elmondta: lényege, hogy a tanulmányok során ipari környezetben is van lehetőség feladatok elvégzésére, amelyben ösztöndíj-támogatás is jár az elvégzett munka után. Szakmai és anyagi támogatást egyaránt nyújt a kar az egyéni ötletek megvalósításához.

A GÉIK-ról az online nyílt nap adásában, itt >>

„Zászlóshajó” jogászképzés 

Magas színvonalú, gyakorlatorientált oktatás jellemzi a 40 éves jubileumát tavaly ünneplő Állam- és Jogtudományi Kart (ÁJK) és képzési palettáját. Prof. Dr. Jacsó Judit fejlesztési és gazdasági dékánhelyettes, tanszékvezető egyetemi tanár beszélt a nyílt napon az országosan is egyedülálló mintatárgyalóról, ahol a hallgatók kipróbálhatják magukat ügyészként, bíróként, vagy akár ügyvédként is.
A „zászlóshajó” az osztatlan jogászképzés, amelye a legtöbben jelentkeznek, és ahová 100 állami finanszírozású férőhellyel várják a felvételizőket.  Emellett hároméves igazságügyi, igazgatási alapképzés, személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatási alapképzés is szerepel a kar kínálatában.
Különlegesség a jogi szakfordítói képzés, amely angol, német és francia nyelven minden hallgató számára elérhető specializáció.
A belföldi és a külföldi ösztöndíj lehetőségekről mellet elhangzott: széleskörű Erasmus-kapcsolatrendszerrel bír a miskolci jogi kar, jelenleg 14 ország több mint 30 jogi karán vehetnek részt részképzéseken a nemzetközi tapasztalatokra is vágyó hallgatók.

Az ÁJK-ról az online nyílt nap adásában, itt >>

Pénzre váltható tudás az üzleti és a civil életben

Számos munkakörben és területen, az üzleti élettől a vendéglátáson át a turizmusig kínálnak pénzre váltható tudást a Gazdaságtudományi Kar képzései. „A döntésnél nagyon fontos, hogy a diploma megszerzésével milyen munkaerőpiaci pozíciót tudnak betölteni a végzett közgazdászok – ismertette Dr. Lipták Katalin tanulmányi ügyekért felelős dékánhelyettes, tanszékvezető egyetemi docens.
Két új alapképzési szak is indul idén, hívta fel a figyelmet a közgazdasági adatelemző és a sportszervezés szakokra, amik helyet kaptak a kar kínálatában.
A miskolci „közgáz”-diploma megszerzése után sokan a versenyszférában, önkormányzatoknál, nonprofit szervezeteknél, illetve minisztériumoknál helyezkednek el, de nem ritka az sem, hogy valaki saját vállalkozást indít – vázolta.

Az GTK-ról az online nyílt nap adásában, itt >>

Több lábon álló bölcsészek

„A Bölcsészettudományi Karon (BTK) végzettek 90 százaléka újra a Miskolci Egyetemet választaná, ha a felsőoktatásba jelentkezne” – hivatkozott egy felmérés eredményére Dr. Faragó László egyetemi adjunktusa, aki a tudományterületek és szakok között kalauzolt. Kiemelte, a kar több lábon álló, azaz több tudományterületet átívelő képzési struktúráját, amelyben az anglisztika, germanisztika, kulturális antropológia, politikatudományok, szociológia, történelem és régészet csupán néhány olyan képzési terület, amit a bölcsészettudományok kínálnak.
Unikumként szólt az újonnan induló kommunikáció és médiatudomány szakról, amely elméleti tudás mellett nagy hangsúlyt fektet a gyakorlati képzésre.

Az GTK-ról az online nyílt nap adásában, itt >>

Segítő hivatás, támogató légkör

Támogató közösség, gyakorlati ismeretek, piacképes diplomák - foglalta össze az Egészségtudományi Kar (ETK) állami ösztöndíjakkal támogatott, a védőnőtől, a gyógytornászon át a képalkotó diagnosztikáig, sőt az egészségturisztikáig terjedő egészségügyi szakemberképzési palettáját Kiss-Kondás Dóra mesteroktató. Hangsúlyozva: a segítő hivatásra hallgatóik a tanulást segítő-támogató légkörben készülhetnek.

Az ETK-ról az online nyílt nap adásában, itt >>

Alkotóelemei a zenének

A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Kara (BBZK) a jogelődök révén évtizedek óta meghatározó szerepet tölt be Miskolc és a régió zenei életében, útjára bocsájtva a tanári munkát választókat, a zenekari és szólista előadóművészeket. Egykori növendékeik hazánk és a világ számos pontján élnek és alkotnak – emlékeztetett Bitter Bettina, a Hallgatói Önkormányzat elnöke, klasszikus klarinétművész, mesterszakos hallgató az online nyílt napon. A növendékek a hangszeres tudásukat mesterkurzusokon, zenei versenyeken, koncerteken tökéletesíthetik. Hamarosan újdonságként jelenik meg a karon a zeneterápia és a hangmérnök képzés is.

A BBZK-ról az online nyílt nap adásában, itt >>

Olcsóbb mint az albérlet, több mint diákszállás

A Miskolci Egyetemre tavaly felvett elsőévesek mindegyikének jutott hely az egyetem kollégiumaiban, ha férőhelyre pályáztak. A különböző komfortfokozatú szálláshelyek 12-29 ezer forintos térítési díjért érhetőek el, a díjak így jóval alatta maradnak a miskolci albérletáraknak - erről Ligetvári Éva, a Miskolci Egyetem Hallgatói Szolgáltatások Osztályának osztályvezetője beszélt. A kollégium azonban nem csupán egy szálláshely, hanem közösségi színtér, amely színes sport- és szabadidős tevékenységeket is kínál.
A hallgatói szolgáltatói osztály számos ingyenes szolgáltatással várja a diákokat: karriertervezéssel, elhelyezkedési tanácsadással, tehetséggondozó programokkal, amelyek a leendő diplomások magabiztoságát erősítik.
„Az Egyetemvárosban minden egy helyen megtalálható, amire a hallgatóknak szükségük van” – erősítette meg Halász Ádám, a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzatának pénzügyi alelnöke. A sokszínű közösségépítő programokról szólva kiemelte a Miskolci Egyetemi Napokat, a selmecbányai diákhagyományokat, a Balek7-et és a gólyabálokat.

A kollégiumokról és a hallgatói szolgáltatásokról az online nyílt nap adásában, itt >>

 

A Miskolci Egyetem képzéseit népszerűsítették az online nyílt napon