Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Lányok napja: a műszaki tudományok szépségei

2023. május 8., 12:25
Az informatikai, a műszaki és természettudományi képzések, az innovációs technológiák és az ezekhez kapcsolódó kutatás-fejlesztési tevékenységek egyaránt képesek olyan inspirációkat adni, amelyekben a lányok is érvényesülhetnek. A lehetőségekre mutatott példát a Miskolci Egyetem az idei Lányok napja rendezvénysorozatán.

A Lányok napja azért jött létre, hogy lerombolja azokat a sztereotípiát, hogy a műszaki és természettudományos szakterületeken leginkább csak férfiak dolgozhatnak. A Miskolci Egyetem évek óta aktív résztvevője az országos eseménysorozatnak, amelyen a középiskolás lányok ösztönzést kaphatnak a pályaválasztásukhoz.

A programsorozat tapasztalatai szerint a lányok három nagy terület iránt érdeklődnek, nagyjából egyforma arányban, ezek az informatika, a műszaki szakok és a természettudományi képzések. Most is megnyíltak az Anyag- és Vegyészmérnöki, a Műszaki Föld- és Környezettudományi, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Karok laboratóriumai, hogy bepillantást engedjenek a műszaki és természettudományos kutatóműhelyek kulisszái mögé. A szakterületeket laborkísérletekkel, robotikai bemutatóval, fémöntéssel igyekeztek felkelteni a figyelmet a pályaválasztás előtt állóknak arra, hogy ne féljenek olyan szakmát választani, ami első hallásra „fiúsnak” tűnik.

Az elméleti tudás gyakorlati hasznosíthatóságának lehetőségeit az egyetem ipari partnereinek közül hárman mutatták be a Lányok napján: a hulladékkezelést környezetmérnöki megközelítésből a MiReHu NKft.; az újrahasznosítást az anyagtudomány kutatás-fejlesztési oldaláról a Metal Shredder Hungary Kft.; az egészségtudományhoz is kapcsolódó informatikai programfejlesztéseket a ZEISS Digital Innovation Hungary Kft.