Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

A duális képzéssel minden résztvevő nyer

2023. május 13., 11:00
A gyakorlatközpontú oktatás szemléletmódjának erősítésére duális workshop-ot tartottak a Gépészmérnöki és Informatikai Kar szervezésében.

A magyar felsőoktatási intézmények számára rendkívül komoly kihívást jelent, hogy gyakorlatorientált képzési szemléletmódot tudjanak megvalósítani. Erről Nagy Endre, az Ongropack Kft. HR-ese, kommunikációs menedzser nyilatkozott a fórumon. „Erre ad kitűnő megoldást a duális képzés, hiszen kiléphet a hallgató az egyetemi falak közül már az első hetet követően, és megtapasztalhatja a vállalati közeget. Ez egy olyan remekül felépített konstrukció, amelyben mindhárom résztvevő nyer” – hangsúlyozta. „Nyer a hallgató, nyer az egyetem, és nyer a vállalat. A legnagyobb nyertes talán a hallgató, ahogy mi tapasztaljuk, hiszen ő a konkrét munkatapasztalaton kívül, elsősorban készségeit tudja a legjobban fejleszteni. A második legnagyobb nyertes a vállalat, de nyer az egyetem is, hiszen a portfóliójába be tudja-e helyezni, hogy gyakorlati képzési helyei vannak” – emelte ki Nagy Endre.

A Mol Petrolkémia már több mint öt éve kapcsolódott be a duális képzésbe, nagyon pozitív tapasztalatokról számolt be Dési Viktória üzleti támogatás vezető. „Nálunk immár 20 hallgató tanult vagy már végzett a képzés során, 97 százalékuk azóta nálunk dolgozik, tehát szinte mindenki minket választott a végzést követően is” – mondta. „Nagy pozitívuma ennek a programnak, hogy nagyon szoros kooperáció alakul ki a képzési szemeszterek alatt az egyetemmel. Az ipari, vállalati tapasztalatokat át tudják adni a kollégáink a hallgatóknak, és amit az egyetem falai között megtanulnak, azt is tudják kamatoztatni. A megszerzett tudás nálunk ki tudják egészíteni valós vállalati, ipari környezetben. Úgy látjuk, hogy nagyon szeretnek hozzánk jönni a fiatalok, és mindenki megtalálja a számítását. Emellett kollégáim, vezetőtársaim is sok tanórába igyekeznek bekapcsolódni, vagyis elég sok felület van, ahol találkozhatnak velünk a hallgatók” – nyilatkozta a  Mol Petrolkémia üzleti támogatás vezetője,  Dési Viktória.