Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Megújuló képzések,cégekkel karöltve - DigitALL fórum

2023. május 23., 11:10
A leendő diplomásoknak nemcsak korszerű, trendeket és újszerű megoldásokat követő tudással kell rendelkezniük, hanem olyan kompetenciákkal is, amelyek ezeket kiegészítik, legyen szó egy szoftverről vagy speciális szakmai nyelvismeretről. Ezekről kezdett egyeztetést a Miskolci Egyetem a régió cégeinek képvelőivel. Elsőként a műszaki karok vettek részt a fórumon.

A DigitALL RRF-2.1.2-21-2022-00001 elnevezésű projekt az oktatás digitális átalakítását célozza a Miskolci Egyetemen. „A programban az egyik vállalásunk az, hogy kialakítunk egy tantervfejlesztési protokollt, amelybe bevonjuk a vállalati szereplőket is” – mondta a Miskolci Egyetem által szervezett fórum házigazdája, Dr. Szilágyi Roland oktatási rektorhelyettes.  Kiemelte, hogy a cégek szakemberei látják leginkább, milyen igényeket kell teljesíteniük azoknak a hallgatóknak, akik a diploma megszerzése után helyezkednek el.

Minden képzési területen

Az oktatási rektorhelyettes szerint elsősorban nem szakmai módosításokat várnak, hanem képzési kompetenciaigényeket szeretnének a vállalatoktól megtudni. „Ez a fórum azért hasznos, mert arról is szó esik, hogy a cégek mit várnak el, hogy mit tanítsuk meg a szakmai ismeretek mellett, ugyanis sokféle kompetenciaelvárás létezik, a szakmai idegennyelv-tudástól az informatikai képzettségen át, a speciális szoftverek ismeretéig” – tette hozzá. „Első körben a műszaki képzési terültek szakemberei találkoztak 25 vállalat képviselőivel. Ezt a kört még kiszélesítjük és online formában is megkérdezzük majd a régió munkaadóit. A műszaki mellett pedig az egyetem minden képzési területére szervezünk majd ilyen fórumot az elkövetkező hetekben” – hangsúlyozta Dr. Szilágyi Roland.

Cégekkel karöltve

„Sokéves múltra tekint vissza szoros együttműködésünk az egyetemmel” - erről Dési Viktória, a Mol Petrolkémia üzleti kiválóság vezetője nyilatkozott. „Ez egy újabb lépcsőfoka annak a közös munkának, hogy együtt tudjuk megalkotni, illetve megfogalmazni, hogy mik azok a bemeneti és kimeneti követelmények, amelyek a mai korhoz, a mai iparági és technológiai kihívásokhoz illeszkednek. Ez a többi vállaltnak is nagyszerű lehetőség, hiszen közös érdekünk, hogy a fiataloknak az egyetemen olyan kompetenciákban sikerüljön tovább fejlődniük, amely a későbbiekben számunkra is nagyon fontos” – emelte ki.

Párbeszéd

„A kamara a vállalatok képviseletében természetesen üdvözli ezt az egyetemi kezdeményezést” – jelezte Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki szerint a tudásnak és a vállalatok követelményeiben létrejövő, alkalmazható kompetenciáknak szinkronban kell lenniük. „Ennek az az útja, hogy az egyetem által kidolgozott tananyagok és kompetenciafejlesztések a vállalatok véleményével is találkozzanak. Ez egy fontos dolog, és a kamara ebben tevékenyen szeretne részt venni” – hangsúlyozta a BOKIK elnöke.