Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Élménytudomány a természetben

2023. július 24., 10:45
Robbantás a Mexikó-völgyi kőbányában, aggteleki barlangtúra, talajminőség-elemzés és karsztvíz-vizsgálat a Bükkben, geoinformatika drónos madártávlattal… Címszavakban annak az élménytábornak a programja, amelyet idén a Fónagyságban szervezett a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kara.

Egy héten át ismerkedtek az ország különböző vidékeiről érkezett középiskolások a Bükk hegység és Észak-Magyarország természeti kincseivel a Miskolchoz közeli Fónagyság erdei iskolájában kialakított földtudományi élménytáborban.

- Igyekeztünk olyan élményeket, olyan tapasztalásokat átadni a diákoknak, amikkel még közelebb tudtuk őket vinni a természethez. Természetesen megmutattuk nekik azt is, hogy a földtudományi szakma mit tehet a fenntarthatóságért – fogalmazott a szervezésben résztvevő dr. Mádainé Dr. Üveges Valéria MFK Nyersanyagelőkészítés és Környezettechnológia Intézet adjunktusa. A táborban ezért a túrázások és barlanglátogatások mellett volt egy olyan nap is, amikor a Miskolci Egyetem szakemberei a terepre vittek olyan eszközöket, amikkel a kutatómunka alapjait a gyakorlatban mutatták be. Geofizikai mérőrendszert állítottak össze a diákokkal közösen, de volt vízvizsgálati állomásuk is, ahol a bükki karsztvíz-rendszerről tájékozódhattak, és maguk is mérhettek különböző vízminőségi paramétereket. Egy ásóval kialakított talajszelvényen a talaj minőségét és összetételét vizsgálhatták, míg terepasztal segítségével az olaj- és gázipar rejtelmeibe is bepillantást nyertek.

Térképen a Bükk karsztvíz-rendszere

 

A diákok más-más területről, különböző érdeklődési körrel érkeztek, de akadt nem egy, aki nem először járt az MFK táborában. Köztük az egri Ciszterci Gimnáziumból érkezett Bori Bence Barnabás, akit a tavaly szerzett élmények, a túrák, a bányalátogatások, a gyakorlatban megtapasztalható ismeretszerzés hozott vissza. Nem utolsó sorban életcélja.

- Geológusnak készülök – árulta el, majd hozzátette: - Hallottam róla, hogy Miskolcon jók a földtudományi képzések.

A földtudományi tábor sok középiskolás számára segítség lehet abban, hogy hosszú távon milyen szakma felé forduljon, de Nacsinák Dávid, aki a budapesti Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikumban tanul, már most tudja: bányamérnök akar lenni.
- Ezt 12 éves koromban elhatároztam, és azóta céltudatosan ki is tartok emellett. A bányamérnök diplomát pedig a Miskolci Egyetemen, az országban egyedüli képzésben meg is szerezhetem – jelentette ki.
Mint mondta: amatőr barlangászként a tábor barlangokhoz kapcsolódó programjait kedvelte a leginkább, és a túrázásokat.
- Egy tanteremben el lehet magyarázni, hogy mi is az a karrmező, de ha az ember sétálhat rajta és megnézheti a különböző felszíni formákat, az teljesen más képet ad, teljesen máshogy marad meg az emlékeiben is – fogalmazott.

Egyetlen földtudományi tábor nem tud minden tématerületet megmutatni, így a diákok az utolsó napon beköltöztek a Miskolci Egyetemre, ahol a laboratóriumokban azokat a környezeti fenntarthatósághoz kötődő szakterületeket is megismerhették, amire a természetben nem volt lehetőségük.
- Szoros az együttműködésünk az Anyag- és Vegyészmérnöki Karral, ami lehetőséget kínál arra, hogy a nyersanyagok világának szélesebb spektrumát ismertessük meg diákokkal. A kar munkatársainak közreműködésével látványos kísérleteken keresztül kaptak ízelítőt abból, mi történik az anyaggal azután, hogy kitermelték – tudtuk meg dr. Mádainé Dr. Üveges Valériától. - Aki eljött a táborunkba, már eleve érzékeny arra, hogy milyen környezet veszi körül. Az újabb ismeretek birtokában pedig talán még inkább tudatosabban ügyel majd a fenntarthatóságra.

 

Megismerték a bükki erdei talaj összetételét is