Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Nyári kalandok az anyagok világában

2023. augusztus 3., 10:00
Szabad szemmel nem látható anyagok a mikroszkóp alatt, nyomtatás 3D-ben, matériák a művészetben… Az anyagtudomány sokszínűségét mutatta meg a természettudományok iránt érdeklődő középiskolásoknak július végi élménytáborában a Miskolci Egyetem Anyag- és Vegyészmérnöki Kara.

Az egyetemi campuson megrendezett „Nyomok az anyagban” és „Az anyagokon innen és túl” elnevezésű táborok programját az ország számos részéről érkező diákok érdeklődési köre szerint, rugalmasan alakították, ezzel a legszélesebb körben tudták bemutatni az anyagtudománnyal és a vegyészettel foglalkozó szakemberek munkáját, az ezekhez a tématerületekhez kapcsolódó egyetemi kutatások sokszínűségét. Az anyagtudományi tábor programjaihoz az alapanyagkitermelés, a fenntarthatóság és az újrahasznosítás révén a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar is kapcsolódott.

- Mindkét tábor szakmai programjaira nagyon jól rá tudtak hangolódni a diákok, hiszen ők választották ki, hogy mivel szeretnének foglalkozni. Lehetett az öntészet, 3D nyomtatás, energetika, kémia, azaz minden olyan dolog, ami az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar repertoárjában benne van, és amivel mi az oktatás és kutatás világában foglalkozunk – foglalta össze a tábor zárónapja előtt Dr. Kovács Helga, az Energia-, Kerámia- és Polimertechnológiai Intézet igazgatója. - Azt tapasztalatuk, hogy míg a vegyészmérnök képzésünk elég egyértelmű, addig az anyagmérnök képzés annyira összetett, annyira sok mindennel lehet specializálódni, foglalkozni, hogy kevésbé ismert a diákok számára – tette hozzá.

Az anyagtudományi tábor nyitónapján a Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. Horváth Zita kifejtette: a diákok számára ingyenesen látogatható pályaorientációs élménytáborok megrendezését azért tartja fontosnak, mert ezzel is meg tudjuk mutatni azt a különleges és unikális képzési és kutatási portfóliót, amivel az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar és a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar rendelkezik.

- Az anyagtudomány és a környezettudomány szerepe hangsúlyosan fontos a modern világban, ám ezzel nem minden fiatal van tisztában. Mint ahogy azzal sem, hogy milyen továbbtanulási lehetőségek vannak ezeken a tudományterületeken – fogalmazott a rektor. – A műszaki területeken nyíló lehetőségek játékos, kötetlen hangulatú bemutatásával a középiskolás diákokat szeretnénk közelebb hozni az egyetemhez abban a reményben, hogy kedvet kapnak a tudományhoz, kedvet kapnak ezekhez a képzésekhez. Bízom benne, hogy néhány év múlva közülük többet is itt köszönthetek majd valamelyik tanévnyitón a Miskolci Egyetem friss hallgatójaként.