Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

KÉPZÉSEK, ÉRTÉKEK, SZÉPSÉGEK – KÉT NAPBAN A MISKOLCI EGYETEM

2023. december 12., 15:10
„Felmérések igazolják, hogy a Miskolci Egyetemen megszerzett diplomának munkaerőpiaci értéke van” – hangzott el a Miskolci Egyetem nyílt napjainak megnyitóján. A miskolci universitas Észak-Magyarország legszélesebb képzési kínálatát mutatta be a felvételi előtt állóknak december 7-én és 8-án.

Megnyitotta kapuit a pályaválasztás előtt álló fiatalok előtt a Miskolci Egyetem. Az universitas nyílt napjain bemutatta sokoldalú tudást kínáló képzéseit, a karrier- és ösztöndíjlehetőségeket, a hallgatói szolgáltatásokat, a sportolási lehetőségeket, de betekintést engedett az egyetemi diákélet mindennapjaiba is.

 

 

Az egyetemi élet sokszínűségére és az itt megszerezhető tudás gazdagságára hívta fel a figyelmet az idei nyílt napokat megnyitó Prof. Dr. Horváth Zita, az egyetem rektora is, aki a miskolci universitason megszerezhető diploma munkaerőpiaci értékeire hívta fel a hallgatóság figyelmét. A tanulás és a tudás fontosságát kiemelve hangsúlyozta, hogy a Miskolci Egyetemnek és oktatóinak teljesítményét több nemzetközi felsőoktatási rangsorban is számon tartják, az itt végzett hallgatók diplomájának pedig munkaerőpiaci értéke van, a felmérések szerint hamar el tudnak vele helyezkedni. Az intézmény eredményei mellett a rektor szólt a campus szépségéről, az egyetem kulturális értékeiről, valamint az universitasnak otthont adó Miskolc és környékének kiemelkedő természeti adottságairól is. Reményeit fejezte ki, hogy mind több pályaválasztó találja meg az érdeklődési körének megfelelő szakot, és a Miskolci Egyetemet választja továbbtanulásának helyszíneként.

A 2024-es felvételi időszakban újabb szabályok lépnek életbe, amire figyelni kell a jelentkezés alkalmával – hívta fel a figyelmet a megnyitón Dr. Ádám Zoltán, a Beiskolázási és Oktatásszervezési Igazgatóság vezetője, aki a felsőoktatási intézményekbe történő jelentkezéshez adott gyakorlati útmutatót.

Két fontos változásra külön is kitért.

Az egyik, hogy csökken a középszintű érettségi vizsgaeredmények pontértéke, ezért az emelt szintű érettségit javasolta a diákoknak, amit plusz ponttal honorál az egyetem.

A másik a 2024-től életbe lépő, maximum 100 pontot jelentő intézményi pontok rendszere. A Miskolci Egyetem jelenleg több mint 50 jogcímen ad többletpontot a felvételizőknek, az intézményi pontok aktuális listája az egyetem felvételi oldalán érhető el – mondta. 

 

 

Intézményi többletpont az egyetem összes karán, minden képzésén szerezhető – a zeneművészeti képzések kivételével, ahol gyakorlati vizsga alapján történik a pontszámítás. A teljesség igénye nélkül: intézményi pontot ér az emelt szintű érettségi vizsga; a nyelvtudás; a sporteredmény; az országos- és regionális tanulmányi versenyeken elért eredmény; az okleveles technikus végzettség; a Miskolci Egyetem által szervezett érettségi felkészítő tanfolyam elvégzése. Szintén intézményi pontot lehet szerezni előnyben részesítés jogcímen, amennyiben a jelentkező igazoltan hátrányos helyzetű, fogyatékos, gyermekvállalás céljából ellátásban részesül; hátrányos helyzetű térségből származik, vagy szomszédos államban élő magyar ajkúnak vallja magát.

A Miskolci Egyetem értékeiről beszélt a megnyitón Prof. Dr. Horváth Zita, az egyetem rektora