Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Kortárs könnyűzenei képzést indít a Miskolci Egyetem

2023. december 12., 15:25
Kortárs könnyűzenei alapszakot indít a Miskolci Egyetem 2024 szeptemberétől. A fővárosban működő Póka Egon Művészeti Akadémiával közös képzésben Magyarország legjelentősebb művészei is részt vesznek – jelentette be az intézmény rektora az egyetemi dolgozók karácsonyi ünnepségén.

 

A Miskolci Egyetem dolgozóinak egész éves munkáját karácsonyi ünnepségen köszönte meg az intézmény vezetése. A rektor, Prof. Dr. Horváth Zita és Kalmár Zsolt gazdasági vezető hangsúlyozták: az oktatási és gazdasági eredmények elérésében valamennyi munkavállaló együttműködésére szükség volt. Egyben értékelték a hallgatói szolgáltatások terén az elmúlt évben végzett munkát, a szabadidős programokat, a kollégium felújítását és a sport infrastruktúra fejlesztését, amivel a diákélet minőségéhez járultak hozzá.

 

 

Az egyetemi karácsonyra meglepetéskoncerttel készültek a szervezők: a Kőbányai Zenei Stúdióból érkezett, Tátrai Tiborral kiegészült MattSet zenekar fellépésével. A stúdió a magyar könnyűzenei oktatás egyik kiemelt helyszíne. Számos profi tanárt foglalkoztatnak, akik évről évre igyekeznek átadni tudásukat az aktuális növendékeknek.

A koncert fölvezetésében, utalva a vendégként fellépő gitáros legendára, Prof. Dr. Horváth Zita bejelentette: kortárs könnyűzenei alapszakot indít 2024 szeptemberétől a Miskolci Egyetem. Az országban másodikként induló képzés értékelése szerint „szakmai szempontból a legjobb lesz ezen a területen, mivel olyan nagy művészeket, zenész legendákat sikerült megnyerni az ügynek, akiknek az életműve a könnyűzene területén elvitathatatlan”. A képzésben olyan neves, Kossuth-díjjal is elismert előadóművészek vesznek majd részt, mint Kovács Kati, Frenreisz Károly és Tátrai Tibor.

„A Miskolci Egyetem mára gazdag képzési portfólióval rendelkezik. Közel háromszáz szakot felsőoktatási szakképzésben, alapszakon, mesterképzésben, osztatlan képzésben, doktori képzésben, szakirányú továbbképzésen. Igyekszünk mindig figyelni a munkaerő piaci követelményekre, megújítani a meglévő képzéseinket, vagy olyan új képzéseket elindítani, amelyekkel vonzóbbá tesszük az egyetemünket” – fogalmazott Prof. Dr. Horváth Zita.

 

 

A Miskolci Egyetem kortárs könnyűzene alapszakának elindítását többéves előkészítő munka előzte meg. A Kőbányai Zenei Stúdió hátterére épülő, az egyetem kihelyezett tagozataként elinduló Póka Egon Művészeti Akadémián (PEMA) 8 szakirány – ének, basszusgitár, gitár, ütőhangszerek, billentyűs hangszerek, trombita, harsona és szaxofon – kap helyet – részletezte egy korábban, a Szeretlek Magyarország portálnak adott interjúban Szakadáti-Póka Vanessza, aki a Petőfi Irodalmi Ügynökség Oktatási Programirodájának vezetőjeként személyesen is részt vesz az iskola elindításában.

„A PEMA legfőbb küldetése a mindenkori diákok zenei, hangszeres és énekes fejlesztése, támogatása. Ennek jegyében elsődlegesen a hangszeres képzésre fókuszálunk, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó hangszerelés, dalszerzés, szövegírás előadásokra” – mondta. Ugyanakkor tanítanak majd a zenei előadóművészethez kötődő vállalkozási és jogi ismereteket, menedzsmentet és marketing tantárgyakat is. Külön figyelmet fordítanak emellett a színpadi jelenlét egyéb komponenseire, azaz a retorikára és a mozgásra is.

A felvételivel kapcsolatban azt lehet tudni, hogy a BA képzés minden érdeklődő számára nyitott lesz, azaz érettségi után bárki jelentkezhet a felvi.hu rendszerén keresztül.

 

Tátrai Tibor (b) egyetemi docens lesz a felsőfokú könnyűzenei akadémián